Het was na het mislukte EK 1996 dat Nederland afscheid zou nemen van de toenmalige kledingsponsor Lotto om in voetbalshirts van Nike te gaan spelen. Terwijl Oranje op het EK 1996 in de kwartfinale werd uitgeschakeld door Frankrijk na een veelbesproken strafschoppenserie ging het Nederlands Elftal de kwalificatiereeks voor het WK 1998 wel goed van start.

Zo werd onder meer Wales tweemaal verslagen met een 1-3 uitoverwinning en een 7-1 thuisoverwinning. Tijdens het eerste onderonsje tussen Nederland en Wales zou ook een ander sportmerk te zien zijn; de KNVB had daarvoor een overeenkomst gesloten met Nike. Al had op dat moment waarschijnlijk niemand durven voorspellen dat Oranje bijna 30 jaar later nog steeds in de shirts van het Amerikaanse sportmerk zou spelen.

Nike al sinds 1996 verbonden aan Oranje

Het contract tussen Nike en de KNVB loopt op dit moment nog tot 2026 en als dat wordt gehaald dan betekent dat een samenwerking van maar liefst 30 jaar tussen het kledingmerk en het Nederlands Elftal. Nike is sinds de jaren ‘90 niet alleen kledingsponsor van het Nederlands Elftal, maar ook van de overige nationale jeugdteams en zelfs van de Oranje Leeuwinnen. De tenues tussen de elftallen zijn verschillend en ook in de trainingscollectie zijn er afwijkingen. Voor het thuisshirt geldt steevast dat deze oranje is, hoewel de nieuwste editie daar een afwijking op is en zelfs wat naar geel neigt. Qua uitkleuren komen vooral blauw en wit voorbij sinds dat Nike ze maakt, maar is ook zwart geen ongewone kleur meer.

Voetbalshirts van Nike die staan voor historie

Het EK 88 is natuurlijk het meest memorabele shirt en deze kwam niet uit de fabriek van Nike rollen. Oranje shirts van Nike die wel voor altijd herinnerd zullen worden zijn die van het WK 98 uiteraard waar onder meer het legendarische Dennis Bergkamp!-doelpunt mee werd gemaakt of de shirts op het EK 2000 die in eigen land werden gespeeld. Minder geliefd zullen de shirts van 2002, 2016 en 2018 zijn omdat Oranje de eindtoernooien toen niet haalde. De shirts van 2010 en 2014 daarentegen zullen nog wel de nodige warme herinneringen ophalen. Voor het vrouwenelftal geldt dat vooral de shirts van het EK 2017 mooie herinneringen met zich meebrengen. Toen werd het EK namelijk in eigen land gewonnen door de Oranje Leeuwinnen. Het was de eerste keer dat het dameselftal een eindtoernooi zou winnen. Of het WK 2022 voor de mannen net zulke successen zal brengen is natuurlijk de grote vraag, maar mocht dat wel zo zijn dan is het opnieuw een oerlelijk thuisshirt dat op één of andere manier tóch als mooi zou worden beschouwd.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen