We weten allemaal dat bier heerlijk is. Maar wist je dat het ook goed voor je is? Dat klopt, bier heeft een aantal gezondheidsvoordelen die het de moeite waard maken om te drinken…met mate natuurlijk. Dus als je een excuus zoekt om je favoriete brouwsel op te drinken (of om direct een bier abonnement af te sluiten), lees dan verder om meer te weten te komen over vijf wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van bier.

1. Bier kan je helpen langer te leven

Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift BMC Medicine hebben matige bierdrinkers minder kans om vroegtijdig te sterven dan degenen die helemaal geen alcohol drinken. De studie volgde bijna 8.000 mannen en vrouwen gedurende een periode van 20 jaar, waarin bijna 600 deelnemers overleden. De onderzoekers ontdekten dat matige bierdrinkers (gedefinieerd als degenen die tussen de twee en vier biertjes per dag consumeerden) 18% minder kans hadden om tijdens de studieperiode te sterven dan niet-drinkers. Ze ontdekten ook dat matige bierdrinkers 24% minder kans hadden te sterven aan hart- en vaatziekten dan degenen die zich helemaal van alcohol onthielden. Dus als je een manier zoekt om je levensduur te verlengen, trek dan een koud biertje open – maar overdrijf het niet.

2. Bier kan je hartgezondheid verbeteren

Behalve dat bier je helpt langer te leven, kan het ook het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Uit een Duits onderzoek bleek dat deelnemers die één glas bier per dag dronken 31% minder kans hadden op een beroerte, vergeleken met degenen die helemaal geen bier dronken. Uit een ander onderzoek bleek dat matige bierdrinkers 42% minder kans hadden op hartfalen dan niet-drinkers. En weer een ander onderzoek wees uit dat vrouwen die een of twee biertjes per week dronken 32% minder kans hadden op hartziekten dan degenen die zich geheel van alcohol onthielden. Dus of je nu je risico op een beroerte of een hartziekte wilt verminderen, matige hoeveelheden bier kunnen je helpen.

3. Bier kan je botten beschermen

Bier is rijk aan silicium, een sporenmineraal dat belangrijk is voor de gezondheid van de botten. Uit een studie uit 2012 bleek zelfs dat de inname van silicium positief samenhing met de botdichtheid bij postmenopauzale vrouwen. Silicium kan de botdichtheid helpen vergroten door de calciumabsorptie te verhogen en de collageenproductie in de botten te bevorderen. Collageen is het belangrijkste structurele eiwit in botweefsel, dus meer collageen betekent sterkere botten. Dus als je je botten sterk en gezond wilt houden, grijp dan naar een pint van je favoriete IPA – ga alleen niet te ver.

4. Bier kan je helpen voedsel beter te verteren

Bier bevat oplosbare vezels en prebiotica, die beide belangrijk zijn voor de gezondheid van de darmen. Oplosbare vezels helpen de hoeveelheid water in je ontlasting te verhogen, waardoor deze zachter wordt en gemakkelijker te passeren (met andere woorden, het helpt constipatie voorkomen). Prebiotica zijn een soort voedingsvezels die als voedsel dienen voor probiotica – de “goede” bacteriën die in je darmen leven en een belangrijke rol spelen bij de spijsvertering en darmgezondheid. Dus als je een manier zoekt om je darmgezondheid te ondersteunen en de zaken soepel te laten verlopen, grijp dan naar een koude na je volgende maaltijd (maar misschien niet tijdens). Te veel bier drinken kan door de koolzuur een opgeblazen gevoel en winderigheid veroorzaken, dus drink met mate.

Conclusie:

Matige hoeveelheden bier kunnen enkele verrassend positieve effecten hebben op je gezondheid – van het verminderen van je risico op beroertes en hartziekten tot het verbeteren van de spijsvertering en de gezondheid van je botten. Natuurlijk is het belangrijk om niet te overdrijven; zoals met de meeste dingen in het leven is matigheid de sleutel om de voordelen van bier drinken te benutten. Dus ga je gang en geniet van die ijskoude pint of je favoriete speciaalbier – vergeet alleen niet er verantwoord van te genieten!

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen