Twijfel je nog over welke wijn je gaat serveren bij het kerstdiner? Het uitzoeken van een mooie wijn voor bij je menu, vergt enige kennis en gevoel. Je wil immers dat de wijn de smaken van je gerecht op de juiste manier begeleidt en niet overheerst.
Om je te helpen hebben we een aantal tips voor het vinden van een excellente wijnmatch. 

Ga voor vergelijkbare smaken 

Om de beste kerstwijnen te vinden die goed aansluiten bij je hoofdgerecht, is het belangrijk te kijken naar de smaken, kruiden en structuren van het eten. De wijn moet het gerecht aanvullen, in plaats van wegvallen of juist overheersen. Hierbij kun je in je achterhoofd houden dat de smaken van je wijn in principe vergelijkbaar met de smaken van je gerecht mogen zijn.

Maak je bijvoorbeeld bij een mild gerecht, zoals kabeljauw uit de oven, dan mag bij deze boterachtige smaken ook een milde, zachte wijn zoals Chenin Blanc of een jonge Chardonnay.  Bij een kruidig gerecht zoals een smaakvolle hertenstoofpot, past ook een kruidige wijn zoals bijvoorbeeld een Shiraz of Chianti.

Kies een toegankelijke wijn 

Voor gerechten met veel verschillende hapjes zoals tapas of gourmet, is het handig om een wat neutralere, soepele wijn te kiezen die goed matcht bij veel uiteenlopende smaken. Serveer daarom een gangbare wijn die niet te dominant is, met een middelmatige tot lichte body.

Merlot is bijvoorbeeld een echte allemansvriend. Deze wijn zorgt voor een mooi zacht evenwicht tussen de verschillende gerechtjes. Wil je liever even geen alcohol drinken deze kerst? Drink er dan een heerlijke alcoholvrije wijn bij. Wijnen zonder alcohol matchen perfect bij de gourmet omdat ze mild zijn en goed combineren met uiteenlopende smaken. Als je meer van wit houdt, is een Grüner Veltliner een mooie match voor bij het gourmetten, vanwege zijn frisse en toegankelijke eigenschappen.

Zorg voor wat tegenhangers en contrasten 

In sommige gevallen is het ook juist passend om een tegenhanger als wijn te kiezen die voor een verrassend contrast zorgt. Serveer bijvoorbeeld bij een kruidig gerecht juist een zoete en fruitige wijn, zoals een fruitige Viognier bij een kruidige curry. Bij vettige gerechten zoals gefrituurde vis, brengt een frisse mousserende wijn zoals Prosecco een uitstekende balans.

Ook bij zilte gerechten zorgt een wijn die juist hoge zuren heeft, voor een aangenaam contrast. Denk bijvoorbeeld aan delicatessen uit de zee zoals kaviaar en oesters. Deze zilte, verfijnde smaken zijn heerlijk om een wat complexere mousserende wijn tegenover te zetten met genoeg zuur. Zoals een rijke vintage Champagne of een elegante Chablis. 

Kortom, het ene gerecht vraagt om een wijn die zorgt voor harmonie, en bij het andere gerecht past een contrastrijke wijn dan weer heel goed. Houd deze regels in gedachten, en je vindt hoe dan ook een perfecte wijn bij je kerstdiner! 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen