Private lease wordt steeds populairder en dat heeft goede redenen: het geeft inzicht in je autokosten, leasen is vaak voordeliger dan een auto kopen en je hoeft minder zaken te regelen bij een leaseauto. Alleen in Nederland reden er eind 2021 al meer dan 231.000 private leaseauto’s rond. Ben je benieuwd of private lease ook wat voor jou is? In dit artikel leggen we uit hoe private lease werkt, zodat je kunt beslissen of een auto leasen ook wat voor jou is.

Wat is private lease precies?

Je spreekt van private lease als iemand privé een auto leaset. Kenmerkend voor private lease is dat de leaseauto eigendom blijft van de leasemaatschappij. Het komt erop neer dat je de auto huurt. Je betaalt hiervoor een vast bedrag per maand. Je autoverzekering, wegenbelasting en eventueel onderhoud zijn bij deze vergoeding inbegrepen. Je hoeft enkel nog te tanken of de private lease elektrische auto op te laden.

Eisen voor private lease

Niet iedereen komt in aanmerkingen voor een private leaseauto. Zo kunnen leasemaatschappijen eisen stellen aan je inkomen. Verdien je niet genoeg of krijg je een uitkering? Dan is de kans aanwezig dat je aanvraag geweigerd wordt. Ook een negatieve BKR-registratie of overschrijding van een bepaalde leeftijd kunnen redenen vormen. Sommige leasemaatschappijen kijken daarnaast nog of je schadevrije jaren hebt. Hoeveel jaren je nodig hebt, kan per maatschappij verschillen.

Private lease en BKR

Een private lease auto kan negatieve gevolgen hebben voor het afsluiten van een hypotheek of andere lening. De meeste leasemaatschappijen registereren je contract namelijk bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Deze registratie had al invloed op hoeveel geld je maximaal kunt lenen en deze impact is alleen maar groter geworden. Sinds 1 april 2022 moeten hypotheekverstrekkers naast het financiële deel (65 procent) van de private leasekosten, ook het service deel (35 procent) in hun berekeningen meenemen.

Voor- en nadelen private lease

Zoals je hebt kunnen lezen, heeft private lease zowel voor- als nadelen. De belangrijkste voordelen zijn dat het inzicht geeft in je maandelijkse kosten en je zonder spaargeld in een nieuwe auto kunt rijden. Ook kan het onderaan de streep goedkoper zijn dan het kopen van een nieuwe auto. Hier tegenover staan wel enkele nadelen: het kan de hypotheek in grote mate beperken, leasen valt relatief duur uit bij weinig gebruik en schadevrije jaren kunnen komen te vervallen. Ook contractbreuk kan flink in de papieren lopen en soms is er sprake van een leeftijdsgrens.

 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen